Gerard Langerak
“Schitterend dat we op Stichting Liers Gevoel kunnen rekenen”
“Schitterend dat we op Stichting Liers Gevoel kunnen rekenen”
Tijdens de Bradelierfeesten van vorig jaar stond de Dom in het teken van ‘Kunst in de Kerk’. Gedurende de feestweek konden bezoekers de rust van de monumentale kerk opzoeken en genieten van een schitterende kunstexpositie. Bovendien werd de feestweek op maandagavond geopend met een hoogstaand concert van een koperkwintet, de sopraan Wendy Roobol en organist Gijsbert Kok. Op zaterdag stroomde de kerk vol voor een koffieconcert waarin Barbara Boeters, met trio Fortuna excelleerde.
“Samen met Piet Vellekoop, Piet van der Eijk en Alphons de Wit hebben we de eerste editie van Kunst in de Kerk op poten gezet,” legt Gerard Langerak uit. “Vanuit het kerkbestuur van de hervormde gemeente was de wens gekomen om de kerk tijdens de feestweek open te stellen. Op deze manier hebben we, gezien de vele positieve reacties, midden in de roos geschoten. Ik moet zeggen dat het een feest was om het evenement te organiseren en we kijken eigenlijk uit naar het komende Bradelierfeest. Inmiddels hebben we het organisatiecomite versterkt met Marga den Heijer.
Probleem voor deze organisatie is het feit dat we geen financiële middelen tot onze beschikking hebben. We moesten dus alles bij elkaar schooien en dat valt niet mee in een tijd dat vaak een beroep wordt gedaan op de goedgeefsheid van het bedrijfsleven. De Stichting Liers Gevoel kwam voor ons dan ook als een geschenk uit de hemel vallen. We hadden in onze directe omgeving mensen benaderd en ik moet zeggen dat de reacties heel enthousiast waren. Van de Stichting Liers Gevoel kregen we een mooi bedrag op de rekening. Ondanks het feit dat we heel zuinig aan hadden gedaan sloot de penningmeester de boeken af met een tekort. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat we het tekort uit onze eigen portemonnees zouden moeten bijpassen. Daarom klopten we voor de tweede keer aan bij de stichting en weer werd onze aanvraag gehonoreerd.”
Als het aan de organisatoren ligt, dan wordt ‘Kunst in de Kerk’ een jaarlijks terugkerend evenement. De voorbereidingen voor de tweede editie zijn inmiddels al in volle gang.
“Richard Scheffers maakte me attent op de Stichting Liers Gevoel en vroeg of die stichting misschien wat voor de gehandicapten zou kunnen beteken. Daar hoefde ik eigenlijk niet zo lang over na te denken. Er bestaat een apparaat, de Motomed, dat veel in revalidatiecentra wordt gebruikt. Aan dat apparaat kun je je benen en armen trainen. Het apparaat neemt best veel ruimte in beslag dus waar moet je dat dan laten. Ik kwam in gesprek met Maurice van Veldhoven en Theo Nass, in de tijd dat ze hun nieuwe bedrijf aan het bouwen waren. Ik vroeg die mannen of ze iets voor de gehandicapten zouden kunnen en willen betekenen met hun nieuwe bedrijf. “Doe maar een voorstel,” was hun antwoord. Ik heb hen toen voorgesteld om de Motomed bij hen in het bedrijf te plaatsen en als tegenprestatie de gehandicapten wekelijks voor een bedrag van € 1,50 onder deskundige begeleiding te laten trainen. Ze hoefden er niet echt lang over na te denken want ik had mijn kop koffie nog maar net op of ze kwamen met de mededeling dat ik mijn zin kreeg.”
Wekelijks is Piet met zijn gehandicapte vrienden op vrijdagmiddag in de oefenruimte te vinden waar zij onder toezicht van Esther drie uur lang aan hun lichaam werken. “De Motomed van Stichting Liers Gevoel is daarbij een geweldig hulpmiddel,”oordeelt Piet. Mijn benen zitten de hele dag opgesloten in de rolstoel. In de Motomed worden ze in beweging gebracht en dat is belangrijk voor de gewrichten. Daarnaast kun je aan het apparaat ook de handfuncties oefenen. Stichting Liers Gevoel heeft ons met het apparaat een zet in de goede richting gegeven.”
Stichting Liers Gevoel
Postbus 135
2678 ZJ De Lier
E: info@liersgevoel.nl
Financiële ondersteuning kan op tal van manieren bijvoorbeeld door algemeen sponsoring of activiteiten sponsor. Bekijk de mogelijkheden.