Gerben Dijkstra
“Liers Gevoel maakte Stichting De Lier Over Grenzen financieel mogelijk”
“Liers Gevoel maakte Stichting De Lier Over Grenzen financieel mogelijk”
In de tijd dat Oost en West Europa nog door het IJzeren Gordijn werden gescheiden, ontstonden op veel plaatsen gemeentecontacten tussen Nederlandse en Oostduitse kerken. Zo ook in De Lier. De Domgemeente ging in 1983 een contact aan met de Lutherse St. Petri Kirche in Rodewisch en twee jaar later verbond de gemeente van de Vredeskerk zich aan de Lutherse St. Nicolai Kirche van Grunhain.
“Vaak twee keer per jaar gingen vertegenwoordigers van de Lierse gemeenten naar hun partnerstad om elkaar daar te ontmoeten, maar vooral ook om de mensen in Oost Duitsland een hart onder de riem te steken,” legt Gerben Dijkstra uit. “Achter het IJzeren Gordijn waren de mensen immers niet vrij om te gaan en te staan waar ze wilden. Het ging daarbij overigens vooral om een immateriële uitwisseling. Natuurlijk gingen, als we in het najaar naar Duitsland afreisden, kistjes druiven mee, maar er werden geen inzamelingen voor de mensen gehouden, dat zou immers afbreuk doen aan het principe van gelijkwaardigheid.”
Nadat de Berlijnse muur was gevallen en het IJzeren Gordijn was opgetrokken, gaf de burgemeester van Grunhain aan dat hij het contact met De Lier graag wilde uitbreiden tot een gemeentelijk contact. In De Lier was men daarvoor in, onder voorwaarde dat ook Rodewisch daaraan zou kunnen deelnemen. In 1995, tijdens de festiviteiten rondom 750 jaar De Lier, werd de jumelage-overeenkomst getekend en vanaf dat moment kwamen delegaties van Grunhain en Rodewisch ook naar De Lier voor een sportieve of culturele uitwisseling. “Op die manier werden meer Lierenaars betrokken bij het contact met Oostduitsers.” Toen, in 2004, de Gemeente Westland een feit werd, was snel duidelijk dat wat betreft het gemeentebestuur, de uitwisselingen een snelle dood zouden sterven. Dijkstra: “De gemeente zat daar helemaal niet op te wachten. Men wilde nog een keer het tienjarig bestaan organiseren en dan meteen bekend maken dat de stekker uit de Jumelages getrokken zou worden. Ik heb de uitwisselingen altijd als heel waardevol ervaren en samen met een paar mensen uit de Lierse wereld van sport en cultuur hebben we een werkgroep in het leven geroepen die de mogelijkheden heeft bestudeerd om de uitwisselingen in stand te houden. Uit een gehouden enquête bleek dat er voldoende draagvlak was bij het Lierse verenigingsleven. De stichting Liersgevoel vond dit ook een prachtig initiatief en we kregen een startkapitaal, zodat we niet voor elk tientje dat we uitgaven, met de pet rond moesten gaan. Uiteindelijk is de Stichting De Lier Over Grenzen opgericht die verenigingen ondersteunt bij het organiseren van internationale uitwisselingen op het gebied van sport en cultuur. Daarbij kan de Stichting een beroep doen op subsidies van de Europese Unie. Begin april heeft de eerste uitwisseling in dat kader plaatsgevonden en heeft de Lofstem zowel in Rodewisch als in Grunhain met een prachtig concert gegeven. In mei komt een grote groep jongeren van de jeugdmuziekschool uit Rodewisch naar De Lier voor een concert. Er komen dan ook nog bijna 60 volwassenen mee. Dit is in het kader van 25 jaar gemeentecontact tussen De Lier en Rodewisch.
Stichting Liers Gevoel
Postbus 135
2678 ZJ De Lier
E: info@liersgevoel.nl
Financiële ondersteuning kan op tal van manieren bijvoorbeeld door algemeen sponsoring of activiteiten sponsor. Bekijk de mogelijkheden.